Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Μελίτα Τόκα Καραχάλιου (ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ) Ποιήματα Θεσσαλονίκη 1983


    Είναι η δεύτερη ποιητική παρουσία της, από τα «ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ» 1980 συλλογή που υπογράμμισε την γνησιότητα του ποιητικού λόγου, τον παλμώδη στίχο, το προσωπικό ύφος. Στοιχεία που μέστωσαν, πύκνωσαν, στο δεύτερο αυτό βιβλίο, και ο στοχασμός αυτός βρέθηκε σε πλατύτερους ορίζοντες. Η «Περιπλάνηση» της στον ποιητικό χώρο γίνεται με σταθερό βήμα, και με πλήρη συναίσθηση, της επιλογής, της συγκομιδής και της προσφοράς. Με την περισυλλογή της αφαίρεσης, ξέρει να δαμάζει το υλικό της, που είναι πλούσιο και ενδιαφέρον, και να το κλείνει σε επιγραμματικούς στίχους, όπου και κάθε λέξη ακόμα, ζυγιάζεται στο βάρος της ουσίας.
Πότε με δραματική αγωνία, πότε με τρυφερή συγκίνηση, με λυρική αμεσότητα, ακόμα και μια απλή κι απέριττη διατύπωση, καθημερινών εικόνων και διαθέσεων, μας δίνει τα ποιητικά της μηνύματα. Τα ατομικά και τα πανανθρώπινα. Τα ερωτηματικά και τις διαπιστώσεις. Την απελπισμένη κραυγή από τις τραγωδίες του καιρού μας.
Το φεγγάρι δεν θα βγει ... Πάνω από της Βηθλεέμ την πόλη ... Η πιο άγονη, η πιο απόμερη,/ η πιο ευλογημένη/ η πιο προσκυνημένη γη/ φλέγεται / πουλιά δεν κελαηδούν/ του Ιορδάνη τα νερά μολύνθηκαν ... Όμως ποιός πολεμάει ποιόν; Ξεριζωμένοι τους ξεριζωμένους/ πονεμένοι τους πονεμένους/ ... Καινούργιοι πόλεμοι / καινούργια μίση ...» Είναι στίχοι από το συγκλονιστικό ποίημα «ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ» Άλλα πάλι μοιάζουν με σκόρπιες φανταχτερές πινελιές, λυρικοί εντυπωσιακοί πίνακες, που δονούνται από ψυχική συγκίνηση κι εξωτερική ομορφιά.

ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΚΡΟΥΝΟΣ
Φωτεινός κρουνός στην ξενιτεμένη μέρα
Λαμπύρισμα γύρης στο στείρο κυκλάμινο
Πεταλούδας φτερούγισμα στο σκεφτικό κυπαρίσσι
Προκλητική παπαρούνα στου βράχου την αγριάδα
Ελπιδοφόρο κύμα στην ταριχευμένη θάλασσα
Φλύαρος καθρεφτισμός στην ξεχασμένη άμμο
Στιγμιαία αποθέωση. Ένα πρόσωπο»
Αυτή τη «στιγμιαία αποθέωση», αιχμαλωτίζει, από την «πυρπολημένη κορδέλα» που ξετυλίγει η ποίηση της. «... Κι η ιστορία ταξιδεύει πάντα ...» Αυτές τις στιγμές κοιτώ» λέει, και τις δένει πετράδια στους στίχους της «Περιπλανήσεις», με την ειδικότητα των συμβολισμών, και την πυρωμένη ανάσα. Μερικά μιλούν μέσα από σχέδια. Μια πρωτοτυπία στην διατύπωση, με τη διττή μορφή, γραμμή και λόγου.
Η Μελίτα Τόκα Καραχάλιου, είναι απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας, και μετεκπαιδεύτηκε στην Σορβόννη. Το σχέδιο στο εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Τάκη Παολαβάνζα,


Χρυσάνθη Ζιτσέα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου